Search
Close this search box.

با مراحل درمان ارتودنسی دندان آشنا شوید

ارتودنسی یکی از روش های زیبا سازی دندان ها می باشد که این روزها بسیار میان مردم رایج شده است. در این مطلب قصد داریم در مورد روش های درمان ارتودنسی صحبت کنیم و این روش درمانی را به صورت جزئی تری مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

انواع ارتودنسی

قبل از این که در مورد مراحل درمان ارتودنسی بحث و بررسی های لازم را انجام دهیم، بهتر است با انواع ارتودنسی آشنا شوید.

ارتودنسی ثابت

ارتودنسی روشی برای زیباسازی و منظم کردن دندان ها می باشد. یکی از روش های ارتودنسی، روش ارتودنسی ثابت است.

انواع ارتودنسی

در این روش، براکت های ارتودنسی بر روی سطح دندان چسبانده شده و به وسیله سیم به هم متصل می شوند تا با اعمال یک فشار ثابت بر روی دندان ها، آن ها به موقعیت درست خود جابجا شوند.

ارتودنسی ثابت انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر می باشد :

  • ارتودنسی ثابت فلزی
    ارتودنسی فلزی یکی از روش های رایج ارتودنسی ثابت می باشد. در این روش اصولا از بریس های ارتودنسی استیل ضد زنگ استفاده می شود.
  • ارتودنسی ثابت سرامیکی
    در این روش به جای استفاده از بریس های استیل از بریس هایی استفاده می کنند که از نوعی ماده سرامیکی سخت ساخته شده است و هم رنگ دندان ها می باشد و نسبت به ارتودنسی های فلزی از زیبایی بیشتری برخوردار است.
  • ارتودنسی ثابت خود تنظیم
    در این نوع ارتودنسی می توان از بریس های فلزی یا سرامیکی استفاده کرد. در این روش به جای استفاده از کش برای نگه داشتن سیم های ارتودنسی، از یک گیره که سیم را در جای خود نگه می دارد و امکان تنظیم آن را با راحتی بیشتری فراهم می کند استفاده می شود.
  • ارتودنسی ثابت پشت دندانی
    در این روش، بریس ها به سطح پشت دندان چسبانده می شوند و سبب می شوند که ارتودنسی از دید دیگران مخفی بماند.

مراحل انجام ارتودنسی ثابت

استفاده از ارتودنسی ثابت هیچ گونه محدودیتی ندارد و البته کارایی بالای این روش باعث شده است که طرفداران زیادی داشته باشد.

در مراحل ارتودنسی ثابت ، دندان ها به وسیله سیم ها و کش‌های مخصوص ارتودنسی به سمت مورد نظر حرکت داده شده و در جای تعیین شده قرار می گیرند.

این روش هیچ گونه آسیبی به دندان ها و ریشه آن ها وارد نمی کند. پس از برداشتن براکت یا بریس، بهداشت دهان و دندان ها نیز بسیار آسان تر می شود.

ارتودنسی نامرئی

نوع دیگری از ارتودنسی نیز وجود دارد که دندانپزشک با قالب گیری از دندان های شما برای آن یک قالب شفاف درست می کند. هنگامی که این قالب را روی دندان های خود قرار می دهید، چیزی به نام براکت های ارتودنسی روی دندان های شما مشاهده نخواهد شد.

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی متحرک

ارتودنسی های متحرک نوع خاصی از ارتودنسی های نامرئی می باشند؛ با این تفاوت که هر وقت ارائه کردید می توانید آن ها را از دهان خود خارج کنید و سپس دوباره در دهان خود قرار دهید.

مراحل ارتودنسی متحرک

این نوع ارتودنسی برای سنین پایین و ناهنجاری های فکی در سنین قبل بلوغ استفاده می شود. به یاد داشته باشید که استفاده از ارتودنسی متحرک ممکن است سبب محدودیت

حرکات دندانی شود. مراحل ارتودنسی متحرک به شرح زیر می باشد:

  • در ارتودنسی متحرک ابتدا از فک بالا و پایین بیمار قالب گیری می کنند و پلاک بالا و پایین را می سازند.
  • پس از آماده شدن قالب ارتودنسی، بیمار باید در تمامی زمان ها، حتی زمان خواب از قالب ارتودنسی متحرک استفاده نماید. قالب ارتودنسی متحرک را فقط در زمان های خوردن غذا می توان از دهان خارج نمود و پس از مسواک و نخ دندان، باید آن را دوباره در دهان قرار داد.
  • مدت زمان استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک بسته به سن بیمار بین ۶ ماه الی یک سال متغیر می باشد. استفاده از این روش می تواند مفید باشد؛ زیرا می تواند ناهنجاری های کوچک فکی را نیز برطرف کند.

مراحل درمان ارتودنسی

مراحل ارتودنسی ثابت و متحرک متفاوت می باشد اما به طور کلی مراحل ارتودنسی شامل موارد زیر می باشد :

  1. مرحله ارجاع
    در این مرحله شما به یک متخصص ارتودنسی از طریق دندان پزشک ارجاع داده می شوید و یا می توانید خود به یک متخصص مراجعه کنید.
  2. مرحله مشاوره، معاینه و ارزیابی
    در این مرحله بیمار مشکلات و دغدغه های خود را بیان می کند و ارتودنتیست با توجه به ناهنجاری های دندان و در بعضی موارد ناهنجاری در فک به بیمار مشاوره می دهد. در این مرحله برای اینکه ارتودنتیست به صورت دقیق نحوه درمان را مشخص کند نیاز به عکس برداری می باشد. ارتودنتیست با استفاده از عکس های opg قرار گیری ریشه های دندان و موقعیت آن ها را مورد سنجش قرار می دهد و نحوه و نوع درمان را مشخص می کند.
  3. مرحله قالب گیری
    در این مرحله متخصص ارتودنسی پس از معاینات دقیق دندان های بیمار، از دندان ها قالب گیری می کند تا وضعیت دندان ها را قبل از ارتودنسی ثبت کند.
  4. مرحله تصویربرداری
    این مرحله خود شامل دو مرحله می باشد.
    ● عکس رادیولوژی opg
    عکس opg یکی از عکس های رادیولوژی ضروری می باشد. در این نوع عکس سلامت دندان ها و ریشه های دندان ها قابل مشاهده است.
    ● عکس رنگی
    این نوع عکس برای بررسی بافت سخت و نرم داخل دهان و ارزیابی شاخص های زیبایی صورت در ابتدای درمان ارتودنسی تجویز می شود.
  5. مرحله معاینه مجدد
    در این مرحله متخصص ارتودنسی با استفاده از عکس ها معاینه مجدد را انجام می دهد و به بیمار هزینه دقیق را اعلام می کند. در این مرحله متخصص ارتودنسی شما باید از سلامت لثه هایتان اطمینان حاصل نماید و اگر مورد مشکوکی را مشاهده کرد، شما را برای معاینه به یک پریودنتیست ارجاع دهد؛ سپس اگر دندان های شما دارای پوسیدگی یا جرم شدید باشد، باید ابتدا دندان هایتان را پر و جرم گیری نماید. زمانی که مشکلات دندان و لثه های شما برطرف شد متخصص ارتودنسی شما به سراغ مرحله بعد می رود.
  6. مرحله قرار دادن بریس یا براکت بر روی دندان
    در صورتی که فرد ارتودنسی نامرئی را انتخاب کند، می تواند در ۲۰ الی ۳۰ دقیقه ارتودنسی دندان را انجام دهد. در غیر این صورت چسباندن بریس ها به دندان حدود ۲ ساعت زمان می برد؛ زیرا متخصص ارتودنسی دقت و زمان زیادی را صرف قرار دادن بریس بر روی هر دندان می کند.
  7. مرحله تنظیم قرار ملاقات های مکرر و منظم
    در این مرحله متخصص ارتودنسی پس از قرار دادن بریس ها بر روی دندان، جلساتی را طبق برنامه زمان بندی برای بیمار مشخص می کند. این جلسات برای مشاهده روند پیشرفت درمان بیمار و تنظیم حرکات دندانی است. در طول هر یک از جلسات، متخصص ارتودنسی مجدد نیروی لازم برای حرکت دندان ها را تنظیم می کند.
  8. مرحله استفاده از فضا نگهدار ارتودنسی و خارج کردن بریس یا براکت از دهان
    پس از پایان مراحل ارتودنسی ، براکت از دهان خارج شده و سپس از نگهدارنده دندان جهت ثابت نگه داشتن وضعیت دندان و فک بیمار استفاده می کنند.
  9. مرحله آخر ارتودنسی
    در آخر پس از انجام کلیه مراحل ارتودنسی دندان توسط متخصص ارتودنسی، بیمار می تواند از زیبایی و مرتبی دندان های خود لذت ببرد.
    مراحل انجام ارتودنسی ثابت و متحرک
    اکنون که به طور کلی مراحل انجام ارتودنسی را بررسی کردیم، بد نیست در مورد نحوه انجام ارتودنسی ثابت و متحرک جزئیات بیشتری به دست آوریم.
مراقبت های درمان ارتودنسی

مراقبت های درمان ارتودنسی

در مدت زمان درمان ارتودنسی، لثه و دندان ها به شدت ضعیف و آسیب پذیر می شوند. با این حساب در حین انجام درمان ارتودنسی باید مراقبت های خاصی را انجام دهید. این مراقبت ها برای ارتودنسی های ثابت و متحرک متفاوت می باشند که به بررسی هر کدام از آنها می پردازیم.

  • مراقبت از ارتودنسی های ثابت
    اگر از براکت های ارتودنسی ثابت استفاده می کنید، باید به بهداشت آن ها بسیار اهمیت بدهید. قبل از هر چیزی مسواک زدن را جدی بگیرید. حداقل 3 وعده در روز مسواک بزنید؛ زیرا تکه های غذا در لابلای دندان ها و براکت ها گیر می افتند و پس از مدتی پوسیدگی دندان را به همراه خواهند داشت. سعی کنید از مسواکی با فرچه نرم و خمیر دندان های حاوی ماده فلوراید استفاده کنید تا دندان ها به بهترین نحو تمیز شوند. همچنین باید سعی کنید که از خوردن بعضی از غذا ها مانند غذا های خیلی سفت، چرب و جویدنی پرهیز کنید. دقت کنید که زمانی که تحت درمان هستید، یک ضربه هر چند خفیف به براکت ها می تواند در روند درمان ارتودنسی شما تاثیر منفی بگذارد. بنابراین بهتر است از براکت ها در برابر هرگونه ضربه محافظت کنید.
  • مراقبت از ارتودنسی های متحرک
    در مورد نگهداری از ارتودنسی متحرک دقت کنید که هنگام انجام کار هایی که احتمال وارد شدن ضربه به ارتودنسی وجود دارد، به عنوان مثال هنگام ورزش یا غذا خوردن آن را از دهان خود خارج کنید و در کیف مخصوص خود قرار دهید. توجه داشته باشید که قرار دادن ارتودنسی در جایی به غیر از کیف مخصوص آن می تواند اثرات بدی روی ارتودنسی شما داشته باشد.

نکات مهم بعد از ارتودنسی

در سه روز اول بعد از ارتودنسی ممکن است درد و التهاب زیادی را در ناحیه لثه و فک خود احساس کنید. در هفته اول می توانید از دارو های مسکن مانند ژلوفن استفاده کنید. پس از گذشت هفته اول التهاب کمتر خواهد شد و می توانید راحت تر غذا بخورید. تا مدتی پس از ارتودنسی ضروری است که مرتبا به دندانپزشک مراجعه کنید. کلینیک ترنج بهترین دندانپزشکان ارتودنسی در تهرانپارس را برای مراجعه شما عزیزان در نظر گرفته است و شما می توانید به راحتی برای رزرو نوبت ارتودنسی اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

با مراحل درمان ارتودنسی درمان آشنا شوید

برای رزرو وقت لطفا فرم زیر را تکمیل کنید در اسرع وقت با یکی از شماره های کلینیک (02177737762 ، 02177702655) برای قطعی کردن نوبت‌تان با شما تماس می‌گیریم.

درخواست شما با موفقیت ثبت گردید. به زودی پذیرش کلینیک برای تعیین زمان معاینه و پاسخ به سوالات‌تان با شما تماس خواهد گرفت.