اگر پوسیدگی دندان طوری پیشرفت کرده باشد که دندانپزشک تشخیص بدهد به عصب رسیده، چارهای به جز عصب کشی دندان وجود ندارد. در اکثر موارد افرادی که دچار دنداندردهای شدید میشوند باید دندانشان را عصب کشی کنند. عصب کشی دندان در حالت عادی نیز دردناک است بنابراین ما به افراد باردار توصیه میکنیم که بهداشت دهان و دندان خود را جدی بگیرند تا مجبور نشوند برای عصب کشی دندان در بارداری به دندانپزشک مراجعه کنند.
با این حال امکان عصب کشی در حاملگی وجود دارد و اگر جزو افرادی باشید که راهحلی به جز عصب کشی برای شما وجود نداشته باشد باید هر چه سریعتر درمان خود را آغاز کنید.
آيا عصب کشی دندان برای جنین ضرر دارد؟
بسیاری از افرادی که باردار هستند و برای عصب کشی به دندانپزشک مراجعه میکنند؛ این سؤال را میپرسند که آيا عصب کشی دندان در بارداری ضرر دارد؟ يا رابطهای میان عصب کشی و سلامت جنین وجود دارد یا نه؟ افراد باردار بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به عفونت قرار دارند به همین دلیل باید در حین عصب کشی و بعد از آن مراقبتهایی توسط مادر انجام شود.
هیچگونه شواهد علمی دقیقی وجود ندارد که نشان بدهد عصب کشی و درمانهای دندانپزشکی سلامت جنین را به خطر میاندازند پس نگران نباشید. با این حال بهتر است قبل از اینکه برای عصب کشی در بارداری تصمیمی بگیرید؛ خطرت احتمالی روشهای درمانی مختلف را مطالعه کنید و با انواع روشهای عصب کشی بیشتر آشنا شوید.
عصب کشی در بارداری به روش سنتی
احتمالاً بسیاری از شما تجربه عصب کشی به شیوه سنتی را دارید. در این روش دندانپزشک با استفاده از داورهای بیحسی، دندان شما را بیحس میکند. سپس سوراخی در دندان ایجاد میکند تا بتواند به راحتی به ریشه دندان دسترسی داشته باشد. در مرحله بعد با استفاده از ابزارهای مخصوص، محفظه پالپ به طور کامل تخلیه میشود.
این مرحله بسیار حساس است زیرا باید تمام محفظه پالپ و ریشهها تراشیده شوند. پس از این کار نوبت به پر کردن دندان میرسد. دندانپزشک با استفاده از مواد مخصوص، پالپ دندان را به طور کامل پر میکند تا جلوی ورود هر گونه میکروب و باکتری به دندان را بگیرد. این روش عصب کشی کاملاً متداول بوده و خانمهای باردار نیز میتوانند آن را انجام دهند.
عصب کشی در حاملگی با لیزر
یکی از جدیدترین روشهای عصب کشی دندان استفاده از لیزر است. دندانپزشک با استفاده از اشعه لیزر ریشه دندان را از بین میبرد و مانع از گسترش عفونت به لثه و سایر دندانها میشود. خانمهای باردار میتوانند بدون هیچگونه نگرانی از این شیوه برای عصب کشی دندانهای خود استفاده کنند. این روش بسیار کارآمد بوده و نتایج حاصل از آن بسیار بهتر از روش سنتی است.
آيا عکسبرداری از دندان برای مادران باردار خطرناک است؟
یکی از شایعاتی که بسیاری از مادران باردار را نگران کرده؛ خطرناک بودن عکسبرداری از دندان در دوره حاملگی است. میزان تشعشع پرتوی ایکس در هنگام عکسبرداری از دندان آنقدر زیاد نیست که بتواند آسیبی به جنین وارد کند.
دندانپزشک برای اینکه بتوانند ساختار داخلی دندانها را به طور کامل مشاهده کند و از میزان عفونت دندان مطلع شود؛ ناچارند که از بیمار بخواهند که از دندانهایش عکس تهیه کند. عکسبرداری از دندان برای عصب کشی در حاملگی هیچگونه خطری برای مادر و جنین ندارد.
همچنین بخوانید: درمان عفونت دندان در دوران بارداری
آيا استفاده از داروی بیحسی برای عصب کشی در بارداری بیضرر است؟
قبل از هر چیز باید در هنگام مراجعه به دندانپزشک درباره شرایط بارداری خود با او صحبت کنید. دندانپزشک باید از وضعیت بارداری شما به طور کامل آگاه باشد تا بتواند تصمیم بگیرد که از چه میزان مواد بیحس کننده و یا از چه روشی برای عصب کشی دندان شما استفاده کند.
در اکثر مواقع دوز اولیه داروهای بیحسی برای بیحس کردن کامل دندان کافی است. با این حال اگر بیحسی کامل به وجود نیاید، دندانپزشک مجبور است برای راحتی مادر و جلوگیری از افزایش استرس او از دوزهای بالاتری برای بیحسی دندان استفاده کند. ما به شما توصیه میکنیم به دندانپزشک خود در این زمینه اعتماد کنید. آنها به خوبی میدانند که چه میزان از داروی بیحسی برای شما لازم است و آسیبی به جنین وارد نمیکند.
استفاده از آنتیبیوتیک برای درمان دندانها در دوره بارداری چه خطری دارد؟
آنتیبیوتیکهایی که برای درمانهای دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرند معمولاً خطری برای مادران باردار ندارند. دندانپزشک با توجه به شرایط دندان و وضعیت سلامتی شما ممکن است آنتیبیوتیکهای مختلفی را برای شما تجویز کند. با این حال داروهایی مانند آموکسی سیلین، آمپی سیلین، اریترومایسین، کلیندامایسین و سفالکسین برای مادران بارداری بیخطر هستند و مصرف آنها در دوران بارداری مجاز است.
عصب کشی در اوایل حاملگی چقدر خطرناک است؟
برخی از پزشکان عصب کشی در ماه اول بارداری تا ماه سوم بارداری را برای بیمارانشان مجاز نمیدانند. همانطور که میدانید؛ سه ماه اول بارداری از اهمیت زیادی برخوردار است. دندانپزشکان نیز در این باره کمی محتاط عمل میکنند و معمولاً از بیمار خود میخواهند که عصب کشی در بارداری را به بعد از سهماهگی موکول کند.
البته اگر عفونت دندان مادر بسیار شدید باشد ممکن است دندانپزشک ترجیح بدهد درمان را شروع کند؛ بنابراین همه چیز به وضعیت دندانها و سلامتی شما برمیگردد. عوارض عصب کشی دندان در ماه اول بارداری چندان شایع نیست و به ندرت ممکن است مشکلی برای مادر یا جنین به وجود بیاید.
آيا عصب کشی در سهماهه دوم بارداری عوارضی برای جنین دارد؟
عصب کشی در ماه چهارم بارداری تا پایان ماه ششم از نظر پزشکی هیچگونه عارضه جدی برای مادر یا جنین ندارد.
بسیاری از دندانپزشکان معتقدند که بهترین زمان برای انجام درمانهای مربوط به دندان و لثه سه ماهه دوم بارداری است.
در این دوره احتمال به وجود آمدن عفونت بسیار کاهش مییابد؛ بنابراین اگر سه ماه دوم بارداری خود را تجربه میکنید میتوانید برای عصب کشی در حاملگی به دندانپزشک مراجعه کنید. البته فراموش نکنید که حتماً پزشک را در جریان وضعیت سلامتی خود قرار دهید.
آیا عصب کشی در سهماهه سوم حاملگی بیخطر است؟
یکی از مشکلات عصب کشی دندان در ماه هشتم بارداری یا به طور کلی در سهماهه دوم بارداری، ناتوانی مادر در دراز کشیدن بر روی یونیت دندانپزشکی برای طولانی مدت است.
در چنین شرایطی دندانپزشک ترجیح میدهد که درمان دندان را به تعویق بیاندازد و از مادر بخواهد که بعد از به دنیا آمدن فرزندش درمان دندان خود ادامه دهد.
البته که درمانهای اورژانسی در این دوره برای مادر قابل انجام است و منع پزشکی ندارد. برای مثال اگر مادر با عفونت شدید دندان به دندانپزشک مراجعه کند، دندانپزشک ناچار است کارهای مربوط به عصب کشی در حاملی را انجام دهد.
آيا راهی برای عدم نیاز به عصب کشی در بارداری وجود دارد؟
برای اینکه به عصب کشی در حاملگی احتیاج پیدا نکنید بهتر است قبل از بارداری به دندانپزشک مراجعه کرده و در صورت نیاز مشکلات دهان و دندانتان را برطرف کنید.
البته در دوران حاملگی نیز رعایت بهداشت دهان و دندان اهمیت زیادی دارد. بسیاری از خانمهای باردار در دوره حاملگی به غذاهای شیرین علاقه پیدا میکنند. این افراد باید پس از خوردن چنین غذاهایی، دندانهای خود را مسواک کنند تا خطر پوسیدگی دندان کاهش پیدا کند.
البته که جایگزین کردن مواد قندی مضر مانند انواع شیرینیجات با مواد قندی طبیعی و سالم مانند میوهها راهحل بسیار بهتری است.
با این حال اگر نمیتوانید از خوردن شیرینیجات دوری کنید باید زمان بیشتری را برای تمیز کردن دندانهای خود اختصاص بدهید.
نکته دیگری که میتواند به جلوگیری از عصب کشی در بارداری کمک کند، مصرف کلسیم است. مواد غذایی حاوی کلسیم را در برنامه غذایی خود بگنجانید. این غذاها علاوه بر اینکه سلامت شما و فرزندتان را تضمین میکنند، به حفظ سلامت دندانها و جلوگیری از پوسیدگی آنها نیز کمک زیادی خواهند کرد. غذاهایی مانند مواد لبنی، بادام و سویای غنیشده سرشار از کلسیم هستند.
مصرف ویتامین دی در دوره بارداری نیز میتواند مانع از مراجعه شما به دندانپزشک برای عصب کشی دندان شود.
خانمهایی که کمبود ویتامین دی دارند باید این مسئله را جدی بگیرند و غذاهایی را مصرف کنند که ویتامین دی مورد نیاز بدنشان را تأمین کند.
متأسفانه بسیاری از خانمها با کمبود ویتامین دی روبهرو هستند و این مشکل در خانمهای باردار بسیار شایعتر است. تخممرغ، غلات، ماهی و مواد لبنی غنیشده با ویتامین دی از جمله مواد غذایی مفیدی به شمار میروند که برای خانمهای باردار مفید هستند.
عصب کشی در بارداری را با خیال راحت انجام دهید!
عصب کشی در حاملگی اگر توسط یک دندانپزشک ماهر انجام شود، هیچگونه عارضه خاصی برای شما و فرزندتان به وجود نخواهد آورد. شما میتوانید از میان عصب کشی در بارداری به روش سنتی و عصب کشی با لیزر یکی را انتخاب کنید. عصب کشی با لیزر معمولاً نتیجه رضایتبخشتری نسبت به عصب کشی معمولی دارد.
با این حال بهتر است در صورت نیاز به عصب کشی این درمان را تا سهماهه دوم حاملگی به تعویق بیندازید. همچنین عکسبرداری از دندان و داروی بیحسی هم مشکلی برای خانمهای باردار به وجود نمیآورد.
درباره مصرف آنتیبیوتیکهایی که در حین درمان تجویز میشوند نیز نباید نگرانی خاصی داشته باشید. دندانپزشکان داروهایی را برای شما تجویز خواهند کرد که منع مصرفی در دوره بارداری ندارند.
سلام من هفته ۲۵بارداری هستم و دندان کمی درد میکنه و به عصب رسیده
دندان پزشکی رفتم گفت بی حسی و عکس خطر داره برای بچه
سلاممن بارداری و 21 روزه که باردارم یکی از دندانهام مدام درد شدید داره چکار باید بکنم تازه امروز است دادم و مثبت شده