درمان ریشه یک روش دندانپزشکی کاربردی بوده که در آن محفظه داخلی ریشه تمیز و عصب کشی میشود. این فرآیند به نوبه خود میتواند بافتهای عصبی اطراف را تحریک کند و کمی با درد همراه باشد. این روش درمانی به شما کمک میکند تا درد ناشی از شکستگی یا پوسیدگی دندان را کاهش دهید. یک سوالی که برای بسیاری از افراد وجود دارد، این است که باید چند روز بعد از عصب کشی دندان را پر کنیم؛ ما در این مقاله به بررسی این سوال پرداختهایم.
فاصله بین عصب کشی و پر کردن دندان
عصب کشی و پر کردن دندان چندین مرحله دارد که کل این روند درمان میتواند طی یک یا دو بار مراجعه به دندانپزشکی انجام شود. تعداد ویزیتهایی که برای درمان کلی نیاز دارید به موقعیت دندان تحت درمان و همچنین تعداد دندانهایی که باید درمان شوند بستگی دارد.
درمان ریشه دندانهای جلویی سادهتر است، زیرا دسترسی به آنها آسانتر بوده و کانالهای آنها عموماً عریضتر و صافتر هستند.
این به این معنی بوده که پر کردن دندانی که در قسمت جلویی دهان قرار دارد در مقایسه با دندانی که در پشت دهان قرار دارد آسانتر است و فاصله بین عصب کشی و پر کردن دندان میتواند کوتاه باشد.
با این حال، درمان ممکن است بسته به کلینیک کمی متفاوت باشد، اما مراحل کلی معمولاً یکسان است. در ادامه به این مراحل اشاره کردهایم:
بررسی وضعیت دندان و تزریق بیحسی
دندانپزشک با گرفتن اشعه ایکس از ریشه شروع به درمان میکند تا ساختار آن، علائم عفونت به استخوان اطراف و میزان عفونت را مشخص کند. اشعه ایکس میزان وخیم بودن اوضاع دندان را تعیین میکند و مشخص میشود که دندان نیاز به عصب کشی دارد یا میتوان بدون عصب کشی دندان را پر کرد.
اگر این تشخیص به درستی صورت نگیرد، فرد دچار عوارض پر کردن دندان بدون عصب کشی مثل عفونت، درد و… میشود. پس از عکسبرداری با اشعه ایکس، دندانپزشک مقداری بیحسی موضعی را به مراجعهکننده تزریق میکند تا قبل از شروع درمان اصلی، ناحیه را بیحس کند. نوع بیحسی مورد استفاده بستگی به سطح اضطراب فرد دارد.
عصب کشی
پس از تشخیص لازم بودن عصب کشی دندان و تزریق بیحسی، دندانپزشک با استفاده از مته، سوراخی در بالای دندان یا پشت دندان جلویی ایجاد میکند. این کار به دندانپزشک کمک میکند تا به سیستم ریشه و محفظه پالپ دسترسی پیدا کند. سپس بافتهای عصبی مرده را خارج و پالپ را از داخل ریشه دندان پاک میکند.
کانالهای ریشه اغلب منحنی و نازک هستند؛ بنابراین ممکن است دندانپزشک مدتی طول بکشد تا بتواند به تمام بافتهای مرده دسترسی پیدا کرده و آنها را خارج کند. دندانپزشکان اغلب از نور استفاده میکنند تا به آنها کمک کند درست داخل دندان را ببینند. در صورتی که مراجعهکننده در انتهای دندان خود آبسه داشته باشد، دندانپزشک آن را تخلیه میکند.
عصب کشی دندان به خصوص برای دندانی با چندین ریشه، ممکن است چندین ساعت طول بکشد. سپس در صورت مهیا بودن شرایط، دندانپزشک دندان را پر میکند. اگر دندان بدون عصب کشی پر شود و دندان از درون پوسیده شده باشد، امکان مراجعه مجدد فرد به دندانپزشک بسیار زیاد است و درمان بیفایده خواهد بود.
تمیز کردن
در مرحله بعد، دندانپزشک ریشه را با استفاده از مقداری آب تمیز و محلول آنتی باکتریال به طور کامل تمیز میکند. همچنین ممکن است تمیز کردن چندین بار در طول فرآیند پر کردن نیز انجام شود. دندانپزشک از یک سرنگ برای کمک به او کمک میکند تا مقداری آب داخل دندان بپاشد و آن را بیرون بکشد. دندانپزشک این روند را چندین بار تکرار خواهد کرد تا زمانی که مطمئن شود ریشه تمیز و عاری از هرگونه عفونت است.
اگر دندان شما بیش از حد پوسیده باشد و عصب کشی آن با یک جلسه تمام نشود، تکمیل درمان با یک بار ویزیت کامل نمیشود. دندانپزشک محل را با استفاده از محلول آنتی باکتریال تمیز میکند و سپس با استفاده از پرکننده موقت آن را پر میکند. اگر فاصله بین عصب کشی و پر کردن دندان طول بکشد، این کار به محافظت از دندان در بین ویزیتها کمک میکند.
پر کردن دندان
پس از انجام تمام فرآیندهای فوق، اکنون زمان پر کردن کانالها فرا رسیده است. معمولاً این کار با کمک یک ماده ترموپلاستیک انجام میشود که میتواند با گرما نرم شود تا با شکل دقیق محفظه کانال ریشه مطابقت داشته باشد.
دندانپزشک شما چند مخروط نازک را وارد کانال میکند و سپس از مقداری گرما برای فشرده کردن آنها و اطمینان از پر شدن کامل استفاده میکند. در طول این مرحله، برای دندانپزشک مهم است که اطمینان حاصل کند که کانال کاملاً پر شده است.
پر کردن دندان بدون عصب کشی احتمال پوسیدگی و عفونت مجدد دندان را زیاد میکند. پر کردگی یک لایه محافظ برای جلوگیری از بروز مجدد هرگونه عفونت ایجاد میکند.
فاصله بین کشیدن عصب و پر کردن دندان چقدر است؟
درمان ریشه ممکن است توسط متخصص عصب کشی انجام شود؛ در این صورت برای پرکردن باید به دندانپزشک عمومی مراجعه کنید.
متخصص عصب کشی فقط درمان ریشه را انجام میدهد و بافت عفونی دندان را تخلیه میکند، اما مسئولیت پرکردن دندان بر عهده او نیست. پس در این شرایط پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی ممکن نیست.
عصب کشی و پر کردن همزمان دندان فرآیندی است که به عوامل مختلفی بستگی دارد.
روند عصب کشی پیچیده و زمانبر است، زیرا برداشتن بافت عفونی دندان و کاهش التهاب دندان در این درمان اهمیت ویژهای دارد.
اگر پس از عصب کشی کردن دندان خود، قصد پر کردن دندانتان پیش دندانپزشک دیگری را دارید، بهتر است تمام سوالات خود را در مورد فاصله بین عصب کشی تا پر کردن دندان از دندانپزشک خود بپرسید.
اگر دندان عصب کشی شده را پر نکنیم چه میشود؟
یکی از سوالات مهم افراد این است که اگر دندان عصب کشی شده را پر نکنیم چه میشود. برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که در حین عصب کشی کردن، کانالهای ریشه خالی میشوند و به همین دلیل پر کردن این کانالها با مواد پرکننده مناسب کاملا ضروری است.
در واقع، استفاده از این مواد پرکننده از نفوذ مجدد باکتریها به دندان و ظهور مجدد عفونتها جلوگیری میکند؛ بنابراین پر کردن دندان بعد از عصب کشی کردن لازم و ضروری است.
از دیدگاهی دیگر برای پاسخ به پرسش اگر دندان عصب کشی شده را پر نکنیم چه میشود، میتوان بیان کرد که اگر فضای خالی دندان از دست رفته را پر نکنید، دندانهای اطراف میتوانند از موقعیت مناسب خود خارج شوند؛ همچنین میتواند باعث شود ساختارهای نگهدارنده دندانها، بهویژه استخوان فک، به مرور زمان از بین برود و منجر به بد فرم شدن صورت شود.
آیا پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی ممکن است؟
بسیاری بیماران دوست دارند بدانند که آیا میتوانند در یک جلسه درمان و پر کردن کانال ریشه را انجام دهند تا مجبور نباشند دوباره به دندانپزشک مراجعه کنند. پاسخ قطعی به این سوال را باید از متخصص دندانپزشک خود بپرسید، زیرا این سوال تا حد زیادی به موقعیت و شرایط دهان و دندان فرد بستگی دارد.
معمولاً پر کردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی برای فرد مشکلی ایجاد نمیکند و فرآیندی کاملا طبیعی است. اگر میزان آسیب دندان کم باشد و عفونت هنوز به لایههای زیرین دندان نفوذ نکرده باشد، معمولا همزمان هردو درمان را در یک جلسه انجام میدهند.
این باعث صرفهجویی در وقت و هزینه بیمار میشود و مشکلی ایجاد نمیکند.
برخی از دندانپزشکان پس از عصب کشی، از پرکننده موقت دندان استفاده کرده و زمانی که التهاب کاملا برطرف شد، دندان را با پرکننده دائمی ترمیم میکنند.
اگر آسیب دندان زیاد باشد، قسمت زیادی از دندان خالی است و خود عصب کشی را میتوان در چند جلسه انجام داد.
زیرا سطح عفونت بالاست و دندانپزشک باید مطمئن شود که تمام قسمتهای عفونی را برداشته و دندان را به خوبی ضد عفونی کرده است.
به همین دلیل دندانپزشک ترجیح میدهد در یک جلسه جداگانه دندان را پر کند. در واقع در چنین شرایطی دندانپزشک پس از عصب کشی اجازه میدهد تا التهاب دندان کاملا از بین برود و پس از اطمینان از موثر بودن درمان، آن را پر میکند.
نکته مهم این است که مراقبت از دندان در شرایطی که کشیدن دندان و پر کردن دندان به طور همزمان انجام نمیشود بسیار مهم است.
آیا میشود بدون عصب کشی دندان را پر کرد؟
در پاسخ به سوال آیا میشود بدون عصب کشی دندان را پر کرد بهتر است بدانید که اگر آسیب دندان شدید نباشد، پر کردن دندان بدون عصب کشی امکانپذیر بوده، اما تشخیص آن به عهده دندانپزشک است. پر کردن دندان بدون عصبکشی زمانی خطرناک است که سطح آسیب زیاد بوده و درمان ریشه ضروری باشد.
برای دریافت راهنمایی و کسب اطلاعات بیشتر در خصوص عصب کشی و پر کردن دندان، میتوانید با مشاورین ما در ارتباط باشید.
با ترنج لبخندی زیبا و دندانی سالم را تجربه کنید!
14 پاسخ
اگر دندان عصب کشی شده پر نشود چه میشود
در ویدئو همین صفحه به صورت کامل درباره اینکه اگر دندان عصب کشی شده پر نشود چه اتفاقی احتمالا میافتد توضیح دادیم.
بین عصب کشی و پرکردن دندان باید چند روز فاصله باشد؟
بسته به طرح درمان بعدی دارد
میتوان گاهی همان روز هم پر کرد ولی عموما یک روز فاصله قرار میدهند
سلام ببخشید پر کردن دندان چقدر طول می کشد.
من باردار ام و ماه چهار ام هستم ودندونم درد میکنه میخواستم بدونم دندونم رو میتونم ترمیم کنم یانه و اینکه مواد دارای اندرنالین مناسب یا فاقد اندرنالین ؟ممنونم
سلام وقت بخیر دندانم رو عصب کشی کردم.برای پر کردن ۱۲ روز دیگه بهم وقت دادن .مشکلی برام پیش نمیاد
سلام وقت بخیر امکان داره دندانی که به عصب رسیده ولی هیچگونه دردی نداره بدون عصب کشی درمان شود یا خیر و اینکه قبل از روکش حتما دندان با مواد پر می شود و بعد روکش یا نه بدون پرکدن روکش میشه ممنونم
سلام خسته نباشی من عصب کشی کردم بعد به دلایلی نتونستم پر کنم حالا لثه از همون نقطه عصب کشی شده بیرون زده
من دندونم امروز عصب کشی کردم و برام پر کرد یعنی ضرر داره شما میگید باید فاصله باش
سلام ممنون از لطفتون من ۸ روز پیش رود کانال کردم هنوز درد داره حتی جای آمپول های هم خیلی دردناکه ودردش از قبل هم بیشتره خیلی سریع انجام داد حتی زدن آمپولهاش بیشتر از عصب کشی وقت گرفت ولی نفهمیدم پر کرده باشه نمیدونم چکار کنم هنوز درد داره آنتیک بیوتیک هم میخورم
سلام اگ دندونی پر کردیم والان پوسیدگیش بیشتر شده و نیازه عصب کشی کنیم چیکار باید کرد؟؟؟؟؟ میشه دندانی رو ک از قبل پرکردیم عصب کشی کرد؟
سلام بدلایلی مدت طولانی از درمان ریشه دندان آسیا گذشته اما پر نشده هیچ گونه درد و تورمی هم نداره آیا ممکنه پر شه یا دیگه خراب شده اس و از دست رفته
سلام دندانم رایکماهه عصب کشی کردم پرنکردم مشکلی هست آیا