پروتز ثابت دندان یکی از روشهای رایج جهت ایجاد جایگزین برای دندانهای از بینرفته، معیوب یا آسیبدیده به شمار میرود.
شرایطی همچون کاهش تعداد دندانها، شکستگی دندانها، ترمیم دندانهای پوسیده، اصلاح نواقص بیماریهای لثه و جیوه، ترمیم ناهنجاریهای دندانها و برخی از اختلالات جمجمه و فک و… نیاز فرد به انجام پروتز دندان را ضروری میسازند.
پروتز ثابت دندان میتواند با استفاده از مواد مختلفی مانند پروسلین، کرون و بریج ساخته شود. هدف اصلی از انجام این فرایند را میتوان، بهبود ظاهر طبیعی دندانها دانست که با بهرهگیری از دو روش پروتز ثابت یا متحرک، منجر به ایجاد تغییری جذاب در چهره فرد میگردد.
پروتز ثابت دندان چیست؟
پروتز ثابت دندان، به طور دائمی در دهان بیمار قرار گرفته و به همیندلیل، نیازی به درآوردن و یا نصب مجدد توسط فرد ندارد.
بنابراین پروتزهایی که به واسطه به کارگیری چسبهای مخصوص به دندان یا ایمپلت متصل میشوند، پروتز ثابت نامیده شده و برای جداسازی آنان، حتما باید از دندانپزشک خود کمک بگیرید.
معمولا در فرایند ساخت پروتزهای ثابت، نوعی لایه سرامیکی جهت ساخت سطح جونده دندان مورد استفاده قرار میگیرد تا به اینصورت؛ سطح سرامیکی، مسئولیت حفظ ظاهر و زیبایی دندان در طول زمان را بر عهده گیرد.
جهت ثبات و ماندگاری هرچه بیشتر اینقبیل روکشها، آنان را به نوعی فریم ثابت متصل میکنند.
چنین فریمهایی معمولا به واسطه استفاده از فلزات یا آلیاژهای طلا، پالادیوم یا تیتانیوم ساخته میشوند.
هرچند با توجه به افزایش روز افزون قیمت طلا در حالحاضر، فلز تیتانیوم به میزان بیشتری در این زمینه، مورد استفاده قرار میگیرد.
پروتز دندان ثابت بر پایه ایمپلنت
در پروتز دندان بر پایه ایمپلنت، ایمپلنتها با انجام جراحی مخصوص در استخوان فک جایگذاری شده و به عنوان پایهای برای پروتز دندان مورد استفاده قرار میگیرند.
ایمپلنتها معمولاً از جنس تیتانیوم ساخته شده و از آنجایی که به خوبی با استخوان فک ادغام میشوند، پایداری و ثبات مناسبی را به پروتز دندان میبخشند.
بعد از جایگذاری ایمپلنتها و متصل شدن آنان به استخوان فک، پروتز ثابت بر روی ایمپلنتها قرار داده میشود.
این نوع از پروتز به صورت دائمی و ثابت در دهان باقی مانده و از مزایای انجام آن میتوان به عدم نیاز به سنگینی و حرکت پروتز، پایداری و طول عمر پروتز، راحتی فرد در استفاده از آن و… اشاره نمود.
پروتز ثابت چگونه است؟
پروتزهای ثابت، شامل چندین نوع مختلف هستند که بسته به نیاز و شرایط دندانی بیمار، دندانپزشک اقدام به انتخاب و انجام هر کدام میکند.
در پروتز دندانیِ بر پایه ایمپلنت، پیچ های تیتانیومی در استخوان فک جایگذاری شده و پروتز دندان به آنها متصل میشود.
به همیندلیل، ایمپلنت دندانی به عنوان نوعی پروتز پایدار و طبیعی شناخته میشود. در پروتز متکی بر پل دندانی، دندانهای مجاور به عنوان نوعی پایه استفاده شده و پروتز دندان نیز بین آنان قرار میگیرد.
پل دندانی به خوبی این امکان را برایتان فراهم میکند تا جایگزین مناسبی برای دندانهای از بین رفتهتان پیدا کرده و ظاهری جذاب و طبیعی نیز به دندانهای خود هدیه دهید.
در نوعی دیگر از پروتز ثابت که به آن کرون دندانی گفته میشود، کاور دندانی کرون بر روی دندانها قرار میگیرد.
کرون دندانی میتواند برای ترمیم دندانهای شکسته، ترمیم دندانهای پوسیده، تغییر شکل دندانها یا بهبود ظاهر آنان مورد استفاده قرار گیرد.
اگر فاصله زیادی بین دندانهایتان وجود دارند، میتوانید از پروتزهایی مانند بریجها استفاده کنید تا به اینصورت، فاصلههای موجود از بین رفته و دندانهایتان نیز ظاهری طبیعی و در عینحال هماهنگ را پیدا کنند.
پروتز تاج دندانی نیز از دیگر انواع پروتز دندان ثبات به شمار رفته و با قرارگیری بر روی دندانها، استحکام و قدرت زیادی را به آنان میبخشد. معمولا از این نوع پروتز برای ترمیم دندانهای شکسته یا آسیبدیده استفاده میشود.
مزایای پروتز ثابت دندان
انجام پروتز دندان ثابت؛ مزایای بسیاری را برای فرد به دنبال میآورد. یکی از اصلیترین مزایای انجام پروتز ثابت دندان، استحکام و ثبات بالای آن است.
با اتصال پروتز به دندانهای مجاور یا ایمپلنتها، استحکام بسیار خوبی ایجاد شده و فرد در هنگام خوردن یا صحبت کردن خود، احساس درد یا ناراحتی نمیکند.
همچنین استفاده از پروتز دندان ثابت به حفظ سلامت دهان شما نیز کمک میکند. چرا که این فرایند با هدف جایگزینی دندانهای از بین رفته یا معیوب، جلوگیری از جابجایی دندانهای باقیمانده و تغییر شکل فک و صورت انجام میگیرد.
پروتز دندان ثابت نیاز به مراقبت و تمیزی کمتری نسبت به پروتزهای متحرک دارد. بنابراین با رعایت بهداشت دهان و استفاده از ابزارهای مناسب، کارایی پروتز دندان ثابت در طول زمان به چندین برابر افزایش خواهد یافت.
پروتز دندان ثابت قیمت
قیمت پروتز دندان ثابت با در نظرگیری عوامل متعددی تعیین میگردد.
به عنوانمثال هر چقدر تعداد دندانهایی که باید جایگزین شوند، بیشتر باشند، قیمت پروتز نیز افزایش خواهد یافت.
به طور کلی، پروتز ثابت، انواع مختلفی داشته و هر کدام از آنان نیز قیمت متفاوتی را به خود اختصاص دادهاند.
به عنوانمثال ایمپلنت دندانی به عنوان یکی از پرهزینهترین انواع پروتز محسوب میشود. به طور کلی، قیمت پروتز ثابت تحتتاثیر پارامترهای متعددی تعیین میگردد.
بنابراین جهت کسب اطلاعات دقیق در اینباره، بهتر است ابتدا شرایط و نیازهای درمانی خود را با یک دندانپزشک در میان گذاشته و به اینصورت، از قیمت پروتز ثابت و جزئیات آن نیز به خوبی آگاه شوید.
پروتز دندان؛ روشی برای بازگرداندن زیبایی و عملکرد طبیعی دندانها
پیدایش روشهای پیشرفته و جدید، موجب شده تا از پروتز ثابت ،به عنوان نوعی گزینه کارآمد برای جایگزینی یک یا چندین دندان از بین رفته و یا آسیبدیده یاد شود.
بنابراین به واسطه این روش، زیبایی دندانهای خود و همچنین احساس راحتیتان را به چندین برابر افزایش خواهید داد. اما ماندگاری و سلامت پروتز دندانی، در گروی مراقبت کامل شماست.
همچنین باید به خاطر داشت که پروتز ثابت، ممکن است در طول زمان، نیاز به تعمیر و بازسازی داشته باشد.
هرچند این مسئله، بستگی به نوع و کیفیت پروتز، چگونگی استفاده و مراقبت شما و همچنین فرایند تعمیر و… نیز دارد.
بنابراین رضایت کاملتان نسبت به انجام پروتز ثابت، زمانی پدید میآید که در گزینش دندانپزشک خود احتیاط و دقت کافی را اعمال نموده و همچنین نسبت به رعایت تمامی نکات مراقبتیِ بعد از انجام پروتز ثابت دندان نیز توجه کافی داشته باشید.