جراحی دندان عقل یکی از روشهای درمانی در دندانپزشکی است. دندانپزشک سعی میکند روند درمان را بدون کشیدن و یا جراحی دندان انجام دهد اما در برخی موارد راهی جز کشیدن دندان باقی نمیماند.
گاهی دندان عقل به راحتی کشیده نمیشود و نیاز به جراحی دارد. همانطور که میدانید دندان عقل، به عنوان دندان آسیا چهارم یکی از دندانهای دائمی است.
گاهی دندان عقل به صورت کامل رشد نمیکند و یا اینکه به صورت نهفته باقی میماند به همین دلیل دندان از لثه خارج نمیشود در این شرایط تنها راه جراحی دندان عقل است. اغلب این مشکلات به دلیل عدم وجود فضای کافی برای رشد دندان پیش میآید.
برای مشاوره و معاینه رایگان با متخصص فرم زیر را تکمیل نمایید، پذیرش کلینیک برای هماهنگی زمان معاینه با شما تماس خواهد گرفت.
نحوه رشد دندان عقل
لازم به ذکر است که بدانید از سن ۱۶ تا ۳۲ سالگی دندان عقل امکان رشد دارد. رشد دندان عقل با درد همراه است و به قسمت فک فشار وارد میکند و امکان دارد شخص دچار سردرد و سرگیجه شود.
گاهی فرد این دردها را دارد اما دندان عقل رشد میکند و به حالت نهفته باقی میماند در این حالت به دندانهای دیگر فشار وارد میکند که معمولا با دردهای شدیدی همراه است.
معمولا دندانهای عقل به چهار صورت ممکن است رشد کنند که به شرح ذیل میباشند :
- منظم و عمودی مانند سایر دندانها
- با زاویه نسبت به دندانهای دیگر
- به سمت پشت دهان و زاویهدار
- به سمت دندان دیگر و زاویهدار که به اصطلاح به آن مولر دوم میگویند.
دندان عقل نهفته چیست؟
دندان عقل نهفته به دندانهایی گفته میشود که راه رشد آنها بسته است و از راه لثه به حفره دهان وارد میشوند.
جالب است بدانید که اغلب دندانهای عقل دندان نهفته هستند، دندانهای نهفته ممکن است بدون درد باشند به طوری که شما حتی متوجه وجود دندان نهفته هم نباشید با این حال زمانی که یک دندان عقل نهفته سعی میکند بیرون بیاید، لثه روی آن عفونی و متورم خواهد شد که می تواند آزار دهنده باشد.
حتی ممکن است در نزدیکی دندان یا در گوش آن طرف صورتتان احساس درد داشته باشید.
مشکلاتی که دندانهای عقل نهفته ایجاد میکنند:
- عفونت دندان
- پوسیدگی دندان
- تراکم بالای دندانها
- بروز بیماریهای لثه
- آسیب رساندن به دندانهای مجاور
- نامرتب شدن دندانها
- دردهای عصبی صورت
- چرخش دندانهای مجاور
- تحلیل ریشه دندان مجاور به علت فشار دندان نهفته
- بیماری های مفصل گیجگاهی _ فکی و صداهای ناشی از آن
جراحی دندان عقل نهفته
تمام بافت و استخوان قرار گرفته روی دندان عقل با بهرهگیری از تجهیزات تخصصی و پیشرفته جراحی برداشته میشود.
از وسایل مخصوص کشیدن دندان برای شل و لق کردن دندان و جدا کردن آن از بافت پیوندی حفره دندانی استفاده میشود.
پس از آن که دندان به حد کافی شل شد، جراح آن را خارج میکند. این عمل هیچ دردی ندارد و بیمار فقط قدری فشار و لرزش حس میکند.
جراح برای این که بتواند دندان را خارج کند، باید آن را بشکند. شنیدن صدای ترک خوردن طبیعی است. دانپزشک برای بسته شدن بافت آن را بخیه میزند تا سریع تر جوش بخورد و التیام بیابد. بیمار موظف است تمامی دستورات و توصیه های جراح را به دقت رعایت کند.
زمان مناسب برای جراحی دندان عقل
باید گفت که زمان یکسان و مشخصی را برای همه افراد نمیتوان توصیه کرد.
عوامل زیادی در تعیین زمان مناسب اثر گذار میباشند از جمله شدت درد، وسعت علائمی که به دنبال رشد دندانهای عقل در دهان دیده شدهاند از جمله تاثیری که رشد دندان عقل بر سایر دندانها میگذارد و یا بررسی عفونتهای احتمالی و …
اما در یک حالت کلی دندانپزشکان معتقدند چنانچه دندان عقل فضای کافی برای رشد خود را ندارد بهتر است که از 18 سالگی به بعد کشیده شود.
مراقبتهای توصیه شده بعد از جراحی دندان عقل
درباره مراقبتهای لازم بعد از جراحی دندان در محتوای مراقبتهای بعد از کشیدن دندان به صورت کامل صحبت کردیم، به صورت تیتروار در این بخش مراقبتهای لازم بعد از جراحی دندان عقل را لیست کردیم.
- به یاد داشته باشید بهبود محل دندان عقل کشیده شده، حدودا 5 تا 7 روز طول میکشد.
- توصیه میکنیم بعد از جراحی دندان عقل برای جلوگیری از درد زیاد، مسکن تجویز شده توسط پزشک را حتما مصرف کنید.
- به یاد داشته باشید برای کنترل خونریزی در روز اول، یک تکه گاز تمیز و مرطوب روی محل جراحی قرار داده و فشار دهید. فشار اعمال شده بعد از 45 دقیقه خونریزی را متوقف میکند.
- توصیه میکنیم در صورتی که بعد از عمل کمی دمای بدنتان افزایش پیدا کرد نگران نباشید، این مقدار تب بعد از عمل طبیعی است. اما در صورتی که این تب ادامه پیدا کرد با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
- به یاد داشته باشید درصورتی که بعد از جراحی دندان عقل در بلعیدن غذا دچار مشکل هستید و گلودرد داشتید چیز غیر طبیعی نیست چون ماهیچهها متورم شده اند. این مشکل ظرف ۲ تا ۳ روز بعد برطرف میشود.
- هنگام تغییر وضعیت از حالت خوابیده به حالت نشسته یا ایستاده مراقب باشید چون ممکن است دچار سرگیجه شوید. از خوردن و نوشیدن قبل از جراحی دندان عقل خودداری کنید مصرف داروهای مسکن هم ممکن است شما را گیج کند پس هنگام تغییر وضعیت حتما یک دقیقه صبر کنید و بعد از جا بلند شوید.
چرا باید دندانهای عقل را بکشیم؟
بهتر است بدانید که همیشه و در همه موارد نیاز به کشیدن دندان های عقل نیست اما دندانهای عقلی که در فضای کوچک فکی تمایل به رشد دارند، به دندانهای اطراف خود فشار وارد میکنند تا بیرون بیایند.
این موضوع باعث آسیب به اعصاب دندانهای مجاور و احساس درد فراوان در آن ناحیه خواهد شد همچنین مورد دیگری که در کشیدن دندان عقل بسیار مهم است، ایجاد عفونت در دندانهای عقل است.
چه زمانی لازم نیست دندان عقل خود را بکشیم؟
- کاملا رشد کرده باشند.
- تمیز کردن آنها در حین بهداشت روزانه دهان آسان است.
- به درستی قرار گرفته و در عملکرد طبیعی دندانهای دیگر دخالت نکند.
در چه مواردی دندان عقل باید از طریق جراحی خارج شود؟
1- ایجاد عفونت لثه پوشاننده بر روی دندان
2- ایجاد پوسیدگی برای دندانهای جلویی
3- بر هم زدن نظم دندانهای قدامی و روی هم آوردن آنها