Search
Close this search box.

ارتوسرجری

یکی دیگر از روش ها برای اصلاح ناهنجاری های دهان و دندان درمان ارتوسرجری یا جراحی ارتوگناتیک می باشد. 

درمان ارتوسرجری تلفیقی از درمان های ارتودنسی و جراحی فک می باشد. گفتنی است که اغلب افرادی که برای درمان ارتودنسی به ارتودنتیست مراجعه می کنند به ناهنجاری فک نیز مبتلا هستند که اگر این ناهنجاری ها خفیف تا متوسط باشد متخصص ارتودنسی می تواند با تنها درمان ارتودنسی این ناهنجاری ها را از بین ببرد. اما در بعضی مواقع که ناهنجاری های فکی به حدی شدید می باشند که لازم است به علاوه درمان ارتودنسی، جراحی فک هم انجام شود. یکی از فاکتور های بسیار مهم در درمان ارتوسرجری سن بیمار می باشد که قبل از هرگونه اقدامی مدنظر ارتودنتیست قرار می گیرد.

زمان مناسب برای انجام درمان ارتوسرجری چه زمانی است :

می توان گفت از سوالات مهم درباره درمان ارتوسرجری که مورد توجه بیماران می باشد زمان مناسب انجام این درمان می باشد بهتر است توجه داشته باشید که بخش عمده ای از رشد اسکلت بدن تا سن 18 سالگی است اکثرا ارتودنتیست معتقد است بهترین زمانی برای درمان ارتوسرجری از سن 18 سالگی به بعد است که در این زمان درمان نتیجه بهتر و با ثبات تری دارد.

درمان ارتوسرجری برای چه افرادی کاربرد بیشتری دارد :

  1. افرادی که دارای بیماری سندرمی هستند
  2. افرادی که دچار جلو آمدگی یا عقب بودن فک بالا یا پایین هستند
  3. افرادی که در جویدن و گاز گرفتن و بلعیدن غذا دچار مشکل هستند
  4. افرادی که هنگام تولد دچار صدمات و نقص های مادرزادی صورت شده اند
  5. افرادی که مبتلا به ناهنجاری های ژنتیکی دندان و فک می باشند
  6. کجی یا انحراف زیاد چانه
  7. لبخند لثه ای (Gummy smile)  

علائمی که نشان می دهد به درمان ارتوسرجری نیاز دارید :

اگر دندان هایتان به هم ریخته می باشد و از موقعیت فکین و لب هایتان رضایت ندارید و بین انجام درمان های ارتودنسی و ارتوسرجری برای رفع بهم ریختگی دندان هایتان مردد می باشید نشانه های زیر می تواند به شما کمک کند

  • جلو آمدن بیش از حد فک بالا و عقب رفتن فک پایین (مال اکلوژن کلاس 2) نشان دهنده نیاز درمان ارتوسرجری می باشد.
  • جلو آمدن بیش از حد فک پایین و عقب رفتن فک بالا (مال اکلوژن کلاس 3) نشان دهنده نیاز درمان ارتوسرجری می باشد.
  • انحرافات فک از طرفین هم نشانه ناهنجاری فک می باشد که در صورت نامرتب بودن دندان هایتان نیز درمان ارتوسرجری توصیه می شود.

مراحل درمان ارتوسرجری به چه صورت می باشد؟

همانطور که گفته شد در درمان ارتوسرجری هم درمان ارتودنسی و هم جراحی فک انجام می گیرد بنابراین بیمار باید در جلسات معاینه تحت نظر هر دو متخصص قرار بگیرد در نهایت متخصصین ارتودنسی و جراحی فک طرح درمان مشترکی برای بیمار برنامه ریزی نموده و درمان را شروع می کنند.
در اکثرا مواقع ترجیح بر این است که ابتدا درمان ارتودنسی دندان انجام شود که معمولا یکسال ارتودنسی قبل از عمل به طول می انجامد و سپس جراحی فک انجام شود تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
در درمان ارتوسرجری حراحی فک زمانی انجام می شود که متخصص ارتودنسی تایید کند دندان های بیمار به بهترین حالت خود از نظر نظم دندانی و هماهنگی قوس های دندانی رسیده باشد.
در درمان ارتوسرجری نیازی به خارج کردن تجیهزات ارتودنسی از دهان بیمار نمی باشد و بیمار با سیم های ارتودنسی برای جراحی فک اقدام می کند.
پس از انجام جراحی فک، ادامه درمان ارتودنسی معمولا به مدت شش ماه انجام می شود. هدف از این مرحله درمان، جفت شدن دندان ها در موقعیت جدید فکین می باشد.

ملاحظات پس از جراحی فک

1_ مصرف دارو (ضد درد و آنتی بیوتیک) درد زیادی ندارد در حد کشیدن دندان عقل ولی تورم آن با توجه به وسیع تر بودن محدوده عمل بیشتر است

2_ تورم و سوزش (تا 2الی 3 روز بیشتر شده و به مرور کمتر می شود).

3_ سعی کنید زمان خوابیدن به حالت صاف و عمودی به پشت بخوابید.

4_ توصیه می شود از کمپرسوراستفاده نمایید.

رژیم غذایی بعد از جراحی فک :

چند روز اول مصرف مایعات مقوی مثل آب میوه، آب گوشت و پس از آن شروع جویدن غذا با غذاهای نرم مثل پوره، گوشت کوبیده و سپس رسیدن به رژیم عادی غذایی

آیا می توان جراحی بینی و فک را با هم انجام داد؟

بله می توان این دو جراحی را به لحاظ عملی با تغییر راه تنفسی از بینی به دهان در اتاق عمل انجام داد ولی تصمیم این موضوع به عهده جراح می باشد و معمولا جراحان به بیماران توصیه می کنند که عمل زیبایی بینی را پس از بهبود و کاهش تورم عمل فک انجام شود. زیرا این موضوع سبب می شود که موقعیت بافت نرم صورت بیمار نهایی شده و دیگر تورمی وجود نداشته باشد و جراح بتواند با اطمینان بیشتری رابطه بین بینی و لب ها و صورت را طراحی نماید که این امر منجر به زیبایی هر چه بیشتر کار می گردد.

عوارض جانبی که ممکن است برایتان بعد از عمل پیش بیاید :


گفتنی است که هر نوع عمل جراحی که شما انجام بدهید می تواند عواقب خاص خودش را داشته باشد اما نکته مهم درباره این جراحی این است که بعد از عمل مشکل خاصی نخواهید داشت توصیه ای که می شود این است که در صورت مشاهده علائم زیر به کلینیک دندانپزشکی ترنج مراجعه نمایید

بی حسی :
بعد از عمل، لب پایینی شما دچار بی حسی و خارش خواهد بود، موردی شبیه تزریق آمپول بی حسی در دندان پزشکی لازم، است بدانید این نوع بی حسی می تواند تا چند ماه ادامه داشته باشد و حتی در مواردی نادر، در برخی افراد تا پایان عمر باقی بماند

خونریزی :

به طور کلی خونریزی خفیف ناشی از محل جراحی در شب اول در دهان طبیعی است. مشاهده خونریزی شدید غیر معمول اما قابل کنترل است. شما می توانید با استفاده از یک گاز استریل یا دستمال کاغذی 10 دقیقه محل زخم را فشار دهید تا خونریزی قطع شود.

عفونت :
معمولا صفحات فلزی کوچک و پیچ های به کار رفته در جراحی که برای نگهداری فک شما در جایگاه و حالت جدید استفاده شده بودند برای همیشه در همان محل باقی خواهند ماند. این قطعات پزشکی به ندرت دچار عفونت می شوند و نیاز به خارج کردن پیدا می کنند اما در صورت ابتلا به عفونت آن هم بعد از گذشت چند ماه بعد از عمل، خارج کردن شان مشکل خاصی ایجاد نخواهد کرد. خوب است بدانید، فلز به کار رفته در این قطعات از جنس تیتانیوم است که به وسیله فلزیاب های موجود در فرودگاه ها هم قابل تشخیص نخواهد بود.

4 پاسخ

  1. با سلام
    مرسی از اطلاعات و سایت خوبتون
    درسته که بعد از جراحی تا یک ماه دهان آدم باید بسته باشه و با نی باید غذا بخوره؟

    خیلی این موضوع منو میترسونه

    1. با سلام و احترام
      خیر، چنین موضوعی صحت ندارد
      در دوران قدیم که تکنیک های جراحی پیشرفت نکرده بود دو فک بیمار را با سیم به هم میبستند و بیمار باید برای غذا خوردن از نی استفاده میکرد. ولی در حال حاضر با پیشرفت تکنیک های جراحی و استفاده از پلیت های فیکس کننده، بعد از جراحی به مدت چند هفته کش هایی بین دندانها گذاشته میشود که باز شدن دهان محدود شود تا زمانی زخمها ترمیم و محل برش استخوان جوش بخورد. بیمار در طی این مدت میتواند به راحتی موقع غذا خوردن کش ها را در آورده و مجدد پس از صرف غذا بین دندانها قرار دهد. و هیچ محدودیتی از نظر فعالیت و صحبت کردن نخواهد داشت.

      کلینیک دندانپزشکی ترنج

  2. سلام
    من چند جا معاینه شدم، بهم گفتن مشکل اپن بایت (دهان باز) دارم. میخواستم بدونم بدون جراحی هم میشه مشکلم بر طرف بشه؟

    ممنون میشم جواب بدید

    1. با سلام و احترام
      در بسیاری از موارد میتوان با استفاده از ارتودنسی و مینی اسکرو مشکل اپن بایت را بدون نیاز به جراحی برطرف کرد. بدین جهت توصیه میشود که توسط متخصص ارتودنسی کلینیک ترنج معاینه شوید تا نظر قطعی را به شما بدهند.

      کلینیک دندانپزشکی ترنج

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلینیک دندانپزشکی ترنج

برای رزرو وقت لطفا فرم زیر را تکمیل کنید در اسرع وقت با یکی از شماره های کلینیک (02177737762 ، 02177702655) برای قطعی کردن نوبت‌تان با شما تماس می‌گیریم.

درخواست شما با موفقیت ثبت گردید. به زودی پذیرش کلینیک برای تعیین زمان معاینه و پاسخ به سوالات‌تان با شما تماس خواهد گرفت.