با ورود فناوری لیزر به علم پزشکی, عصر جدیدی در درمان و جراحی بیماریها آغاز شد. فناوری لیزر از پرتوهای متمرکز نوری ساخته میشود. به زبان ساده لیزر, عملکردی مشابه تیغ جراحی دارد. فناوری لیزر در دندان پزشکی نیز کاربردهای متنوعی دارد. یکی از این موارد, جراحی لثه بهوسیله لیزر است. غالبا از جراحی لثه با لیزر برای درمان بیماریهای لثه و همچنین زیباسازی لبخند استفاده میشود.
جراحی لثه با لیزر چگونه انجام میشود؟
تا چند سال پیش بیشتر جراحیهای دندانپزشکی با استفاده از تیغ انجام میشدند. اما امروزه بیشتر جراحیها توسط لیزر انجام میشوند.
در پاسخ به این سوال که: جراحی لثه با لیزر چگونه است؟ باید گفت که این فرایند از طریق تابش نور لیزر به ناحیه مورد نظر و حذف نواحی آسیب دیده صورت میگیرد.
با کمک لیزر برش بافتهای نرم دهان به راحتی و با دقت بالاتری انجام میشود. خونریزی در این روش کمتر است و دوره نقاهت کوتاهتر خواهد بود. جراحی لثه با لیزر با اهداف متفاوتی انجام میشود.
در صورتی که جراحی برای احیاء بافت لثه، استخوان و دندان صورت بگیرد، تحت پوشش بیمه خواهد بود. اما جراحیهای لثه با هدف اصلاح لبخند لثهای تحت پوشش اکثر بیمهها در ایران نیستند.
لثه چیست؟
به بافت نرم و کراتینیزهای که دور تا دور دندانها را به اندازه 1 تا 9 میلیمتر احاطه کرده، لثه میگویند.
تاکید بر نرم بودن لثه برای این است که با بافتهای سخت اطراف دندان اشتباه گرفته نشود. کراتینیزه بودن لثه آن را از بخش مخاط غیر کراتینیزه متمایز میکند. همچنین نباید لثه را با بخشی از کام که کراتینیزه بوده و دور دندان قرار ندارد، یکی بدانیم.
جراحی با لیزر در چه مواردی انجام میشود؟
جراحی لثه با لیزر، بر اساس تایید سازمان جهانی بهداشت برای درمان بیماریهای پریودنتال, درمانهای ریشه دندان, جراحی بیماریهای دهان و سفید کردن دندانها انجام میشود. علاوه بر این موارد استفاده از لیزر برای درمان بیماریهای لثه, نظیر ژنژیویت و درمانهای زیبایی نیز صورت میپذیرد.
بیماریهای مرتبط با لثه
ژنژیویت یا التهاب لثه، یکی از بیماریهای رایج لثه است. این بیماری در اثر تجمع پلاک و بیوفیلم باکتریایی در اطراف لثهها بوجود میآید. عوامل مختلفی از جمله عدم رعایت بهداشت دهان و دندان, آسیب توسط مواد شیمیایی, حمله ویروسی و قارچها در ایجاد التهاب نقش دارند.
اسفنجی بودن لثه, خونریزی مداوم در اثر مسواک زدن, تغییر فرم لثه و حضور پلاک از شواهد حضور این بیماری است.
5 مزیت جراحی لثه با لیزر
جراحی لثه به وسیله لیزر نیازی به بیهوشی ندارد؛ این مسئله اضطراب بیماران را تا حد زیادی کاهش میدهد. از دیگر مزایای جراحی لثه با لیزر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. جراحی با لیزر برای همه بیماران قابل استفاده است. با توجه به میزان آسیب وارد شده بر لثه, از طریق تنظیم شدت لیزر, امکان استفاده از آن در شرایط مختلف بیماری وجود دارد.
2. جراحی توسط لیزر تورم و خونریزی کمتری بدنبال خواهد داشت. به علت دمای بالایی که لیزر تولید میکند رگهای خونی به سرعت بسته میشوند و بیمار خونریزی کمتری خواهد داشت.
3. دقت بالای دستگاه لیزر, احتمال آسیب رسیدن به سایر نقاط دندان و استخوانها را به شدت کاهش میدهد. بدین ترتیب در بیمارانی که درگیریهای عفونی شدیدی را تجربه میکنند امکان حفظ دندانها در طولانی مدت تضمین میشود.
4. استفاده از لیزر در درمان بیماریهای دندانی احتمال عفونت را بهشدت کاهش میدهد. زیرا خود لیزر خاصیت استریل کنندگی داشته و محیط دهان را از فلورهای باکتریایی پاک میکند.
5. در مقایسه با جراحیهای سنتی, جراحی لثه با لیزر دوره نقاهت کوتاهتری داشته و بهبودی با سرعت بالاتری حاصل میشود.
مراقبت های بعد از جراحی لثه
بیمار پس از عمل جراحی لثه تا دو ساعت و یا تا اتمام بیحسی دهان چیزی نباید بخورد. در روزهای اول از خوردن مواد سفت خودداری کنید. این عمل ممکن است به ناحیه جراحی شده آسیب وارد کند. احتمال خونریزیهای خفیف از لثه پس از جراحی وجود دارد. از این رو بهتر است تا چند ساعت بعد آب دهانتان را بیرون نریزید. این مسئله با ایجاد فشار بر لثه سبب تشدید خونریزی میشود.
استفاده از کمپرس یخ در کنترل ورم لثه بعد از جراحی موثر است. این کار را تا دو روز بعد از عمل, هر بار به مدت ده الی بیست دقیقه, میتوانید ادامه دهید. استفاده از مسواک در اولین روز جراحی لثه با لیزر باید به آرامی انجام بشود. در روز دوم میتوانید به آرامی از نخ دندان نیز استفاده کنید.
عوارض جراحی لثه با لیزر
احساس درد و ناراحتی در لثه تا چند روز بعد طبیعی است. ورم لثه, تغییر رنگ و خونریزی جزئی از دیگر نشانههای طبیعی بعد از عمل است. تمام عوارض مربوط به عملهای سنتی در جراحی لثه با لیزر نیز ممکن است رخ بدهد اما معمولا شدت آنها کمتر خواهد بود.
مقایسه جراحی لثه با لیزر و جراحی سنتی
در مقایسه با جراحی سنتی, استفاده از لیزر مزایای زیادی دارد. استفاده از لیزر در هنگام جراحی لثه از بعضی مشکلات رایج پیشگیری میکند. بهطور مثال طول دوره درمان و نقاهت, کاهش مییابد. درمان بهوسیله لیزر نیاز به بیهوشی ندارد و در طول جراحی خونریزی کمتر خواهد بود. این مسئله اضطراب بیمار را در طول فرآیند جراحی کاهش میدهد.
جراحیهای لثه با لیزر یک درمان مطمئن
امروزه با پیشرفت فناوریهای لیزر و امکان استفاده از آن در جراحیهای دندانپزشکی, شاهد بهبود شرایط عمل در بیماران بودهایم. با مراجعه به کلینیکهای معتبر, برای جراحی لثه با لیزر در تهران میتوانید به سادگی از پیشرفت بیماریهای لثه جلوگیری نمایید.