دندان مصنوعی در بسیاری از مواقع، به منظور جایگزین کردن دندانهای طبیعیِ از بین رفته یا آسیبدیده، مورد استفاده قرار میگیرد.
این نوع از دندان معمولا به صورت جداگانه ساخته شده و داخل دهان بیمار قرار میگیرد یا به صورت پروتز دندانیِ متصل به سایر دندانها عمل میکند.
دندان مصنوعی به دلیل قابلیت تناسب با دندانهای طبیعی و میزان مقاومت بالا در برابر فشار و استفاده روزانه، گزینه مناسبی جهت بازسازی و بهبود ظاهر و عملکرد دندانها به شمار میرود.
اگر با توجه به شرایط درمانی خود، از دندان مصنوعی استفاده میکنید، در این مقاله به بررسی چند سوال رایج در رابطه استفاده از دندان مصنوعی پرداختیم.
چگونه دندان مصنوعی را از دهان جدا کنیم؟
اگر شرایط مراجعه به دندانپزشک را ندارید، ابتدا دهان خود را با ترکیبی از آب گرم و نمک، ضدعفونی کنید. ( این کار به جلوگیری از تراکم خمیر دندانهای مصنوعی و همچنین راحتیِ بیشترتان کمک بسیاری خواهد کرد. ) سپس با استفاده از ابزاری که دندانپزشک در اختیارتان قرار داده است، دندان مصنوعی را محکم گرفته و آن را به سمت بیرونِ دهان بکشید.
با دقت دندان مصنوعی را از جایگاه خود خارج نموده و بعد از آن نیز دهانتان را بشویید. معمولا « چگونه دندان مصنوعی را در بیاوریم؟ » یکی از رایجترین سوالات مطرح شده از جانب بیمارانیست که فرایند ساخت دندانهای مصنوعیشان به اتمام میرسد.
بنابراین اطلاع از مراحل بیان شده، جهت استفاده راحت و صحیح از دندانهای مصنوعی بسیار ضروری است.
چگونه از دندان مصنوعی مراقبت کنیم؟
مراقبت صحیح از دندانهای مصنوعی، سلامت و ماندگاریِ بیشتر آنان در طول زمان را به دنبال خواهد داشت.
بنابراین به دندانهای مصنوعیتان هم همچون دندانهای طبیعی اهمیت داده و با 2 مرتبه مسواک زدن در طول روز با استفاده از مسواکهای نرم و مختص دندانهای مصنوعی، به رعایت بهداشت دهان و دندانتان پایبند بمانید.
نخ دندان نیز به تمیزسازی بین دندانها از هرگونه آلودگی کمک نموده و از تشکیل لکهها و رسوبات در میان آنان جلوگیری میکند.
برای شستوشوی دندانهای مصنوعی، به هیچعنوان از مواد آبرسان یا موادی که حاوی الکل هستند، استفاده نکنید.
مسواکهای الکتریکیِ دارای سر نرم، در جلوگیری از ایجاد هرگونه خراشیدگی بر روی دندانهای مصنوعی تاثیر بسیاری دارند. بنابراین با خرید و استفاده درست از آنان، قادر به تمیز کردن کامل دندانهای مصنوعی خود خواهید بود.
چگونه جرم دندان مصنوعی را از بین ببریم؟
شستوشوی دهان با آب، آسانترین و در عینحال بهترین راه برای رهایی از جرمهای موجود بر روی سطوح دندانهای مصنوعیست.
طبیعتا در چنین شرایطی، استفاده از مسواکهای الکتریکیِ دارای سطوح نرم و برسهای مخصوص دندان مصنوعی، تاثیر بسیاری در حذف جرم موجود بر روی سطوح آنان خواهد داشت.
برخی از محلولهای آنتیباکتریال مثل آب و گلیسرین و بنزوات سدیم و… نیز گزینه مناسبی برای پاکسازی دندانهای مصنوعی از هرگونه جرم و آلودگی محسوب میشوند.
استفاده از برس الکتریکی، قرص و یا تبلتهای تمیز سازی دندانهای مصنوعی نیز در تمیز سازی کامل دندانها از هرگونه جرم به شیوه موثری عمل خواهند کرد.
جهت استفاده از قرصهای مخصوصِ تمیز کردن دندان مصنوعی، تنها کافیست تعدادی از آنان را در آب حل کرده و سپس دندانها را در آن قرار دهید. پس از مدت کوتاهی، شاهد از بین رفتن تمامی جرمهای به وجود آمده خواهید بود.
استفاده از محلول ضد عفونیکننده دندانهای مصنوعی و پاشیدنِ آن به روی تمامی سطوح، منجر به تمیزی و براقیشان خواهد گشت.
هرچند بهتر است به این نکته نیز توجه داشته باشید که انجام حرکات نرم و ملایم برای از بین بردن جرم دندانهای مصنوعی، مصادف با جلوگیری از وارد شدنِ هرگونه آسیب به آنان خواهد بود.
چگونه درد دندان مصنوعی را از بین ببریم؟
قبل از هر اقدامی حتما با دندانپزشک خود این موضوع را مطرح نمایید تا علت درد را بررسی و براساس آن بهترین روش رفع درد را به شما اعلام نماید.
استفاده از دندان مصنوعی در برخی از مواقع با درد همراه است.علاوه بر آن، قرار دادن یک قطعه یخ در داخلِ دهان و نزدیک به دندان مصنوعی نیز در کاهش درد به وجود آمده موثر خواهد بود. ( قرار دادنِ مستقیم یخ بر روی دندان مصنوعی، میتواند منجر به آسیب رساندنِ به آن شود ) برای شستوشوی دندانهای مصنوعی، حتما از مسواک نرم و برسهای مناسب استفاده کنید. تمیز سازی دندانهای مصنوعی به واسطه حرکات نرم و ملایم، احتمال هرگونه تحریک و بروز درد را کاهش خواهد داد.
چگونه از دندان مصنوعی استفاده کنیم؟
جهت استفاده صحیح از دندانهای مصنوعیتان، پاکسازی آنان از هرگونه جرم و آلودگی با استفاده از مسواک مخصوص را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
استفاده منظم از محلولهای ضد عفونیکننده نیز به شما کمک میکند تا شستوشوی دهان و دندانهایتان را به نحو بهتری انجام دهید.
در هنگام مصرف غذاهای سفت و سخت مانند گوشت قرمز و تخم مرغ و… احتیاط نموده و به اینصورت از وارد شدن هرگونه آسیب به دندانهای مصنوعی خود جلوگیری کنید.
برای این کار میتوانید غذاها را به قطعات کوچکتری تقسیم کرده و به آرامی آنان را بجویید.
از تماس دندانهای خود با هرگونه مواد شیمیایی مانند آمونیاک نیز خودداری کنید. بنابراین توجه به نکات ذکر شده در متن به شما کمک میکند تا به خوبی به سوالِ رایج « چگونه از دندان مصنوعی نگهداری کنیم؟ » پاسخ دهید.
در صورت برخورد با هرگونه مشکل جدی در این زمینه، بهتر است از دندانپزشک خود کمک بگیرید.
چگونه دندان مصنوعی را تحمل کنیم؟
اگر قصد استفاده صحیح و آسان از دندان مصنوعی را دارید، بهتر است به برخی از نکات مهم در اینباره نیز توجه داشته باشید.
به عنوانمثال در ابتدا، به دندان یا دندانهای مصنوعی خود زمان بدهید تا به خوبی با سایر دندانها و به طور کلی، فضای دهانتان سازگار شوند.
طبیعتا در این مرحله، احساس درد و ناراحتی نیز به سراغتان خواهد آمد. برای حفظ تمیزی دندانهای مصنوعی خود، هر روز حداقل دو بار مسواک زده و از نخ دندان نیز استفاده کنید.
همچنین، با استفاده از ضد عفونیکننده مخصوص، میتوانید از ورود هرگونه باکتری به داخل دهانتان جلوگیری کنید.
مصرف مواد غذایی همچون آجیلها و آدامس نیز منجر به آسیبرسانی به دندانهایتان خواهد شد.
بنابراین با اعمال احتیاط در این زمینه از خراشیدگی و خم شدن دندانهای مصنوعیتان جلوگیری خواهید کرد. در صورت لزوم انجام هرگونه تعمیر یا تغییر در دندانهای مصنوعی، در اولین فرصت به به دندانپزشک خود مراجعه کنید و اقدامات لازم را انجام دهید.
با این کار عمر دندانهای مصنوعی خود را نیز به چندین برابر افزایش خواهید داد.
چگونه دندان مصنوعی لق را محکم کنیم؟
برای محکم کردن دندان مصنوعی لق، میتوانید از چسب دندانهای مخصوص و موجود در تمامی داروخانهها استفاده کنید.
برای این کار ابتدا به خوبی دندان مصنوعی را شستوشو داده و سپس چسب را بر روی قسمت لق شده آن بمالید.
هرچند بهترین راه برای محکم کردن دندان مصنوعی لق، مراجعه به دندانپزشک است.
چرا که در اینصورت از روشهای حرفهای مانند استفاده از مواد چسبنده قویتر یا اعمال تغییرات ضروری در دندان مصنوعیِ لق شده بهرهمند خواهید شد.
اگر متوجه لق شدن دندان مصنوعی خود شدید، ضمن مراجعه به دندانپزشک خود در نخستین فرصت، در مصرف مواد غذایی گوناگون نیز احتیاط ورزید.
همچنین، هر شب قبل از خوابتان، به آرامی دندان مصنوعی را از دهان خود خارج ساخته و به خوبی تمامی سطوح آن را تمیز کنید.
چگونه دندان مصنوعی جرم گرفته را سفید کنیم؟
برای سفید کردن دندان مصنوعی جرم گرفته، امکان استفاده از روشهای مختلف و در عینحال مفیدی را دارید. آب اکسیژنه به شما کمک میکند تا جرمها و لکههای موجود بر روی دندانهای مصنوعیتان را از بین ببرید.
برای این کار مقداری از آن را روی دندان مصنوعیتان بمالید و به مدت چند دقیقه صبر کنید.
سپس به خوبی آن را با آب بشویید. در برخی از فروشگاهها و داروخانهها دستگاههایی را میتوان یافت که برای پاکسازی دندان مصنوعی از امواج صوتی یا لیزر استفاده میکنند.
با استفاده از این دستگاهها، قادر به پاکسازی تمامی جرم و لکههای موجود بر روی دندانهایتان خواهید بود.
محلول آب و سدیم بیکربنات نیز میتواند به شما کمک کند تا زردی دندانهای مصنوعی خود را از بین ببرید.
برای این کار، مقدار کمی سدیم بی کربنات را در آب حل کرده و با استفاده از مسواک، این ماده را بر روی دندانهایتان پخش کنید.
برای پاکسازی دندان مصنوعی جرم گرفته میتوانید از دندانپزشک خود نیز کمک بگیرید تا در اینصورت، روشهای حرفهای مانند پولیش کردن دندان مصنوعی یا استفاده از مواد خاص برای پاکسازی کامل آن به کار گرفته شود.
اگر شما نیز در صدد یافتن پاسخ مناسبی برای سوال « چگونه زردی دندان مصنوعی را پاک کنیم؟ » هستید، بهتر است استفاده از راهکارهای زیر را در اولویت خود قرار دهید.
چگونه دندان مصنوعی شکسته را ترمیم کنیم؟
در صورتی که دندان مصنوعی شما شکسته است، بهترین راهکار این است که در اولین فرصت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
دندانپزشک ابتدا شکستگیِ دندان مصنوعی را مورد بررسی قرار داده و میزان آسیبدیدگی آن را ارزیابی میکند.
در بعضی از موارد، دندان مصنوعیِ شکسته باید از دهان خارج شود تا ترمیم آن انجام گیرد. در برخی از شرایط نیز دندانپزشک شما میتواند با استفاده از مواد مناسب، دندان مصنوعی را تعمیر کند یا در صورت لزوم، یک دندان مصنوعی جدید را جایگزین آن نماید.
پس از ترمیم دندان مصنوعی نیز فرایند تنظیم و تطابقدهیِ آن با سایر دندانهای طبیعی فرد انجام میگیرد.
چرا نیاز به مراقبت از دندان مصنوعی داریم؟
متاسفانه بسیاری از افراد پس از قرارگیری دندانهای مصنوعی در داخل دهان خود، به اشتباه گمان میکنند که دندانهایشان دیگر نیازی به مراقبت ندارند!
این دسته از افراد، ساخته شدنِ دندانهایشان از جنس مواد شیمیایی را دلیلی بر ماندگاری و عمر طولانی مدت آنان میدانند!
در صورتی که استفاده طولانی از دندان مصنوعی، بدون انجام مراقبتهای صحیح، امکانپذیر نیست!
در واقع، عدم رعایت بهداشت و مراقبت صحیح از دندانهای مصنوعی، باعث آسیب به پروتزها و رشد عفونت در دهان و لثههای بیمار خواهد شد.
دندانهای مصنوعی نیاز به مراقبت بسیاری دارند و عدم رعایت نکات مراقبتی، باعث آسیب به آنان خواهد شد.
افرادی که دندان مصنوعی دارند، به دلیل کاهش چرخش بزاق، بیشتر از افراد عادی در معرض خطر رشد عفونتها قرار میگیرند.
بنابراین، حفظ بهداشت دهان و مراقبت از دندانهای مصنوعی از اهمیت بالایی برخوردار است.
اهمیت آستر یا ریلاین دندان مصنوعی
ریلاین ( relining ) یا آستر دندان مصنوعی، فرآیندی است که در آن، لایهای از ماده رزینی یا پلیمری بر روی سطح داخلی دندان مصنوعی قرار میگیرد.
انجام این فرایند از بسیاری از جهات، اهمیت زیادی دارد.
به عنوانمثال در طی زمان، دندان مصنوعی ممکن است به دلیل تغییر شکل فک یا تغییر در سطح لثه، منجر به ایجاد ناهمواری و جای خالی در دهان شود.
با ریلاین کردن دندان مصنوعی، این ناهمواریها برطرف شده و انطباق بهتری بین دندان مصنوعی و بافتهای دهان ایجاد میگردد.
ریلاین کردن دندان مصنوعی، ثبات آن را نیز افزایش داده و به فرد کمک میکند تا راحتتر غذا خورده و یا صحبت کند.
با ریلاین کردن دندان مصنوعی، فشار و تحریکاتی که به لثه و بافتهای دهان وارد میشود کاهش یافته و در نتیجه، احساس راحتی بیشتری در دهانتان خواهید داشت.
دلیل نگهداری دندان های مصنوعی در آب چیست؟
با نگهداری دندانهای مصنوعی در آب، به نحو بهتری از آنان مراقبت نموده و عمر مفیدشان را نیز به چندین برابر افزایش خواهید داد.
به طور کلی، دندانهای مصنوعی باید در محیطی با میزانِ رطوبت مناسب نگهداری شوند تا با این کار از خشک شدن و تغییر شکل آنها جلوگیری شود.
از آنجایی که آب هیچگونه فشاری به دندانهای مصنوعی وارد نمیکند، از تغییر شکلشان آنان نیز جلوگیری نموده و منجر به افزایش دوامشان در طول زمان میگردد.
جالب است بدانید، نگهداری از دندانهای مصنوعی در آب میتواند به پاکسازی از رسوبات و ترکیبات روی آنها کمک کند.
آب با ایجاد حرکت و شستوشوی ملایم، رسوبات را از دندانهای مصنوعی پاک کرده و به حفظ ظاهر زیبا و سلامت دندانها نیز کمک بسیاری میکند.
با این کار همچنین از رشد باکتریها بر روی دندانهای مصنوعی جلوگیری خواهد شد.
از آنجایی که باکتریها میتوانند عفونتها و بوی نامطبوع را در دهان ایجاد کنند، بنابراین نگهداری دندانهای مصنوعی در آب، در حفظ بهداشت دهان نیز بسیار موثر خواهد بود.
توصیه میشود دندانهای مصنوعی را در آب معمولی یا محلول آب و سدیم کلراید ( به نسبت یک قاشق چایخوری سدیم کلراید در یک لیوان آب ) نگهداری کنید.
همچنین، حتماً قبل از نگهداری در آب، دندانهای مصنوعی را با مسواک نرم و آب تمیز بشویید تا از آلودگیها و ذرات معلق پاکسازی شوند.
فواید استفاده از دندان مصنوعی
استفاده از دندانهای مصنوعی معمولا با فواید و مزایای بسیاری همراه است. دندانهای مصنوعی به شما این امکان را میدهند تا لبخندی طبیعی و در عینحال زیبا داشته باشید.
دندانهایی که شکل و رنگ آنان نیز با سایر دندانهایتان، تطابق خوبی دارد. با دندانهای مصنوعی، میتوانید به طور طبیعی غذا بخورید، صحبت کنید و از راحتیِ خود در حین انجام تمامی این فعالیتها، غرق لذت شوید.
دندانهای مصنوعی باعث افزایش راحتی و ثبات در دهانتان شده و اعتماد به نفس شخصی و اجتماعیتان را نیز به چندین برابر افزایش میدهند.
اگر به خوبی از دندانهای مصنوعی خود مراقبت کنید، آنگاه از انتشار هرگونه عفونت یا بروز التهاب در فضای داخل دهانتان نیز جلوگیری خواهید نمود
نکات مهم در رابطه با دندان های مصنوعی
معمولا بسیاری از افرادی که قصد استفاده از دندان مصنوعی را دارند، به خوبی از جزئیات آن آگاه نبوده و به همیندلیل، گمان میکنند در طی استفاده از آن، با مشکلات بسیاری مواجه خواهند شد!
در صورتی که برای دریافت نتیجه مناسب، همه چیز به خودتان بستگی دارد.
انتخاب یک پزشک مناسب، شما را به سمت بهرهگیری از متریال خوب و باکیفیت سوق میدهد. همچنین اگر به توصیهها و نکات ذکر شده از جانب دندانپزشک خود توجه کنید، عمر و دوام دندانهای مصنوعی خود را نیز به چندین برابر افزایش داده و در اینصورت، از تصمیم خود رضایت کافی خواهید داشت.
در ادامه به معرفی برخی از نکاتی که باید استفاده از دندان مصنوعی از آنان آگاه باشید، میپردازیم:
1- به طور کلی دندانهای مصنوعی را میتوان به دو دستهی اصلی تقسیم کرد: دندانهای مصنوعی ثابت ( مانند پل ها و تاج ها ) و دندانهای مصنوعیِ با قابلیت جابهجایی ( مانند پروتزهای کامل و جزئی ). انتخاب و به کارگیری هر کدام از انواع دندانهای مصنوعی به شرایط درمانی شما و همچنین تصمیم نهایی دندانپزشکتان بستگی دارد.
2- دندانهای مصنوعی معمولاً از موادی مانند پرسلن، فلزهای مختلف ( مانند آلیاژهای طلا و تیتانیوم ) یا مواد پلیمری ( مانند رزینهای آکریلیک ) ساخته میشوند.
3- دندانهای مصنوعی در کنار مزایا، میتوانند معایبی را نیز با خود به همراه داشته باشند. بنابراین قبل از مراجعه به دندانپزشک، احتمال بروز مشکلات مربوط به لثه ( در مدت زمان طولانی استفاده از آنها ) یا اعمال محدودیت در رژیم غذایی خود را نیز در نظر داشته باشید.
4- مراقبت صحیح از دندانهای مصنوعی، بسیار مهم است. در اینصورت موفق به استفاده طولانی مدت از آنان خواهید شد. برای این کار در طول روز حداقل 2 بار مسواک بزنید، به طور درست از نخ دندان استفاده کنید، شستوشوی منظم با استفاده از محلولهای ضد عفونیکننده و همچنین مراجعه منظم به دندانپزشک از جمله مواردی هستند که باید نسبت به هرکدام توجه کافی داشته باشید.
یک پاسخ
سلام دندون مصنوعی بالا گاهی اوقات تو دهنم موقع حرف زدن در میاد نه همیشه گاهی اوقات من یک ماه ونیم دندون پروتز گذاشتم این طبیعیه؟