Search
Close this search box.

اوردنچر

منظور از اصطلاح پروتز دندان، دندان مصنوعی یا روکش دندان است. این پروتزها انواع مختلفی دارند، از روکش های ساده ای که برای کمک به ترمیم یک دندان استفاده می شود تا پروتزهای کامل دندان که برای جایگزینی دندان های یک فک به کار برده می شوند و عموما دندان مصنوعی نامیده می شوند.

انواع پروتز دندان :

1- پروتز دندان ثابت :

پروتز ثابت دندان همان چیزی است که در بین عموم جامعه با عنوان روکش دندان مرسوم است

پروتز دندان ثابت خود بر دو نوع است :

1- روکش (Crown) تک واحدی دندان :

معمولا دندان زمانی نیاز به روکش دارد که به علتی ساختار دندان ضعیف شده و نیاز به حفاظت و حمایت با روکش دارد و یا بعضا دلایل زیبایی لزوم وجود روکش را منجر می شود.

کلینیک دندانپزشکی ترنج
روکش تک واحدی

2- بریج (Bridge) یا پل دندانی :

این نوع پروتز دندان، در واقع زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که فرد یک یا تعداد بیشتری از دندان های خود را از دست داده و در عین حال هنوز حداقل یک دندان در جلو و یک دندان در عقب دندان از دست رفته وجود دارد

به این ترتیب با تراش دو دندان مجاور ناحیه خالی از دندان، یک پل (bridge) بین دندان های پایه زده می شود تا ناحیه خالی از دندان پر شده و دوباره توانایی جویدن و زیبایی به فرد باز گردد

2- پروتز دندانی متحرک :

پروتز دندان متحرک همانطور که از نام آن بر می آید قابلیت گذاشتن و یا برداشتن به راحتی داخل دهان را دارد

پروتز دندان متحرک بر سه نوع اند :

پروتز دندانی پارسیل (Partial denture یا دست دندان قطعه ای):

پروتز دندان پارسیل زمانی استفاده می شود که بیمار تنها تعدادی از دندان های خود را از دست داده و به جهت تامین زیبایی و یا امکان جویدن نیاز به جایگزینی دارند. پروتز پارسیل خود انواع گوناگونی دارد.

پروتز پارسیل کروم کبالت

_ پروتزهای پارسیل تمام آکریل (فیلیپر) : این نوع پروتز اسکلت فلزی نداشته و بیشتر به عنوان پروتز موقت برای تامین زیبایی استفاده می شود تا زمانی که پروتز دائمی با اسکلت کروم کبالت آماده گردد.

_ پروتزهای کرم کبالت : این نوع پروتز پارسیل دارای یک اسکلت فلزی میباشد که دلیل مقاوت بالای آم به عنوان پروتز دائمی در نظر گرفته می شود.

کلینیک دندانپزشکی ترنج
پروتزهای پارسیل تمام آکریل (فیلیپر)
دست دندان

پروتز کامل دندان یا دست دندان (Full Denture) :این نوع از پروتز دندان متحرک برای افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که تمام دندان های خود را از دست داده اند. هر چند امروزه با پیدایش ایمپلنت های دندانی، استفاده از این نوع پروتز دندان متحرک کم تر شده، اما هنوز به عنوان کم هزینه ترین درمان بی دندانی مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجا که این پروتز تنها متکی بر بافت نرم و لثه ها هست، از این رو بزرگترین مشکلات دست دندان کامل، گیر کم و لقی زیاد آن خصوصا در فک پایین و در افرادی که استخوان فک تحلیل رفته است می باشد. این امر سبب سختی در نگه داشتن دست دندان در داخل دهان و سختی جویدن غذا و زخم شدن لثه ها می گردد.ر
پروتز دندان کامل نیز دارای دو نوع معمولی و لثه نرم است

پروتز دندان اوردنچر :
اوردنچر نیز نوعی درمان پروتز دندانی متحرک است که در واقع دست دندان کاملی بوده که روی دو یا چند پایه دندانی یا ایمپلنت می نشیند. به نسبت پروتز کامل دندان به دلیل امکان گیر بیشتر از پایه های دندانی یا ایمپلنت راحت تر است اما به هر حال متحرک است و راحتی آن از پروتز ثابت دندان کمتر است.

اوردنچر متکی بر ایمپلنت های دندانی چیست :

پروتز های متکی بر ایمپلنت، اوردنچر
پروتز های متکی بر ایمپلنت، اوردنچر

پس از ساخت دنچر به دلیل تغییرات مداوم شکل و ساختار دهان، تطابق طولانی مدت دنچر (دست دندان) قابل پیش‌بینی نیست. این تغییرات شامل کاهش جریان بزاق و کاهش مهارت‌ های حرکتی و تحلیل شدید ریج (استخوان فک) باقی ‌مانده و افزایش آسیب‌ پذیری مخاط است نوعی از اُوردنچر وجود دارد که پایه‌ آن ریشه‌ دندان‌ های طبیعی است، که البته به دلیل ایجاد پوسیدگی در دراز مدت کارایی چندانی ندارد.

معرفی ایمپلنت‌ های دندانی درمان پروتزهای ثابت قابل پیش‌بینی و بدون مشکلی در اختیار ما قرار داد که البته هزینه‌ بالاتر آن سبب شد تا در روش اُوردنچر با کاهش تعداد ایمپلنت های تجویز شده، پروتز متکی بر ایمپلنت شود که باعث بهیود گیر دست دندان، رضایت بیمار و فعالیت مضغی می‌شود که در واقع نوعی پروتز متحرک متکی بر ایمپلنت است.

انجام اُوردنچر متکی بر ایمپلنت در این موارد توصیه نمی ‌شود :

  1. بیمارانی که تحمل و سازگاري با پروتز متحرک در داخل دهان خود ندارند و خواهان درمان پروتز ثابت هستند
  2. وضعیت سلامت عمومی بیمار اجازه انجام عمل جراحی کوچک را نمی‌دهد
  3. بیمار به مدت طولانی تحت درمان با مهار کننده‌ های سیستم ایمنی مانند کورتیکواستروییدها و آنتی‌بیوتیک‌ ها بوده باشد

3 پاسخ

  1. سلام
    خسته نباشین

    به خاطر سایت خوبتون تبریک میگم. اطلاعات خیلی مفیدی برای مردم داره.

    یه سوالی داشتم، پدر من حدودا 12 سال هست که دست دندون داره. و چون فکش خیلی تحلیل رفته خیلی فک و لثه هاش رو دست دندون میزنه و زخم میکنه. میخواستم بدونم برای این روش اوردنچر حداقل چند تا ایمپلنت در فک پایین و بالا باید قرار بدین؟
    یکم از نظر هزینه ای برام مبلغش مهمه

    1. با سلام و احترام

      ضمن تشکر از لطف شما، امیدواریم بتوانیم مطالب ارزنده ای را جهت اطلاع بیشتر بیماران عزیز ارایه نماییم

      تعداد ایمپلنت در درمان اوردنچر بستگی به کیفیت و ضخامت استخوان متفاوت است که این موضوع پس از بررسی توسط متخصص جراح فک و صورت در کلینیک ترنج به اطلاع شما خواهد رسید. به طور معمول برای اوردنچر فک بالا معمولا چهار و برای اوردنچر فک پایین حداقل دو ایمپلنت نیاز میباشد

      کلینیک دندانپزشکی ترنج

  2. سلام من یه دندان خیلی خراب دارم که ازش عکس گرفتم دکترا گفتن ریشه هاش خرابن و پر نمیشه خواستم بدونم پروتز ثابت میشه انجام داد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلینیک دندانپزشکی ترنج

برای رزرو وقت لطفا فرم زیر را تکمیل کنید در اسرع وقت با یکی از شماره های کلینیک (02177737762 ، 02177702655) برای قطعی کردن نوبت‌تان با شما تماس می‌گیریم.

درخواست شما با موفقیت ثبت گردید. به زودی پذیرش کلینیک برای تعیین زمان معاینه و پاسخ به سوالات‌تان با شما تماس خواهد گرفت.